Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ES/NL: Mis experiencias con la dictadura del general Francisco Franco Bahamonde…

21 april 2023 ⏰ 20:00 - 22:00

…Vivir y hacer investigaciones bajo una dictadura. Las responsabilidades del investigador frente a sus informantes

Spreker: Raymond Buve, professor emeritus.

De Leidse professor emeritus Raymond Buve is al een paar jaar geleden gevraagd om een lezing te houden over zijn anthropologisch en sociologisch onderzoek in de laatste 17 jaar van het Franco regime in heel afgelegen dorpen van Extemadura en Andalucië. Doorgaans hebben dictaturen geen interesse in sociaalwetenschappelijke kennis en al helemaal niet in onderzoek op dit gebied. Alleen al daarom zijn Buve’s ervaringen uniek.

Naast het politieke en economische isolement in de jaren na WOII kreeg het regime van Franco ook te maken met een door de burgeroorlog verarmde en verdeelde bevolking. Zoals Buve als inleiding op zijn lezing schrijft:

Belangrijk is dat na de overwinning van de geallieerden in mei 1945 de Verenigde Naties besloten om alle diplomatieke betrekkingen met Franco-Spanje te verbreken en ook de handel stil te leggen. Een van de landen die zich daar niet aan hield was het Argentinië van generaal Perón, die al voor de oorlog als militair attaché in het Rome van Mussolini supporter van het fascisme was. Hij stuurde graan naar hongerig Franco-Spanje. Met het uitbreken van de Koude oorlog in 1948 veranderde de politieke situatie en dat werd de redding voor Franco, vanwege het geopolitieke belang van het Iberisch Schiereiland waar de dictatoren Salazar en Franco de dienst uitmaakten. Het gevolg was dat Franco vanaf 1950 hulp kreeg van de V.S. in ruil voor militaire bases. Zodoende kon de Franco Dictatuur nog overleven tot 1975.

Hoe de bevolking in de achtergebleven streken van Spanje op deze situatie reageerde, komt in deze lezing eveneens aan de orde.

Gegevens

Datum:
21 april 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Circulo Cervantes

Locatie

Buurtcentrum Atrium
Aureliushof 160
Maastricht, 6215SW Nederland
+ Google Maps
Telefoon
043 - 354 0518

Gegevens

Datum:
21 april 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Circulo Cervantes

Locatie

Buurtcentrum Atrium
Aureliushof 160
Maastricht, 6215SW Nederland
+ Google Maps
Telefoon
043 - 354 0518