Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ES/NL: Jornada Hispanica

25 november 2023 ⏰ 09:30 - 18:00

Met alle Ibero en Ibero-americaanse verenigingen in de BENELUX vieren we onze tweejaarlijkse Jornada Hispánica dit jaar in Amsterdam. Deze dag bestaat traditioneel uit een ochtendsessie met interessante verhalen, een Spaanse lunch en een luchtig middagprogramma.

Programma
09:45-10:30 Inloop met koffie/thee/water
10:30-11:30 Dr. Juan Carlos Pantoja Rivero: La Orden de Toledo. Paseos imaginari-os en tiempos de vanguardia.
11:30-12:00 Koffie-/thee-pauze
12:00-13:00 Dr. Inmaculada Gómez Vera: Un ruiseñor en la besana. Homenaje a Miguel Hernández.
13:00-14:15 Lunch
14:30-16:30 Carlos Trafic declameert gedichten van Rafael Alberti, Federico Gar-cía Lorca en Miguel Hernández, afgewisseld met werken van De Falla en Mompou uitgevoerd door het Duo Delibes (zie toelichting)
16:30-18:00 Afsluiting, nazit & borrel

Toelichting
Deze Amsterdamse Jornada heeft een bijzonder karakter, omdat wij tegelijkertijd het 95-jarig bestaan van onze asociación vieren. Het middagprogramma heeft dan ook een feeste-lijk, lichtvoetig karakter.
Over de dragers van het programma het volgende.
Juan Carlos Pantoja Rivero promoveerde in Filología Hispánica aan de Madrileense Universi-dad Complutense. Zijn promotieonderzoek betrof de Castiliaanse zestiende- en zeventiende-eeuwse ridderliteratuur. Zijn belangstelling voor de Castiliaanse ridderordes leidde tot een publicatie over een allesbehalve gewone orde, de door Luis Buñuel opgerichte Orden de Toledo. Het is precies honderd jaar geleden dat deze orde werd opgericht, reden voor onze asociación om Juan Carlos uit te nodigen om zijn kennis over deze vertegenwoordigers van de Spaanse avantgarde met ons te delen.
Het proefschrift van Inmaculada Gómez Vera is getiteld “Miguel Hernández y el Arte Nue-va”. Zij is als associate professor verbonden aan het Departamento de Filología Hispánica y Clásica van de Universidad de Castilla-La Mancha en heeft uitvoerig gepubliceerd over Mi-guel Hernández en zijn plaats binnen de 20e -eeuwse Spaanse literatuur. Onze asociación is van mening dat deze, mede door de faam van Federico García Lorca relatief onbekende ‘poeta pastor’, een breder publiek verdiend.
Carlos Trafic, theaterregisseur, acteur, schrijver en comédien, geboren in Buenos Aires, heeft zich, na omzwervingen die hem langs alle cultureel belangrijke wereldsteden voerde, uiteindelijk in Amsterdam gevestigd. In Nederland publiceerde hij onder andere ‘Octavio’ (2016) en ‘Días a día’ (2019) en schreef hij de teksten voor drie tango-opera’s van de hand van bandoneonist-componist Marcelo Nisiman.

Het Spaanse Duo Delibes bestaat uit Esther Gutiérrez Redondo, viool, en Sara Gutiérrez Redondo, piano. Esther is lid van de Salzburg Chamber Soloists en speelt tweede viool in het Cuarteto Constanze. Zij studeerde aan het ESMUC onder Abel Tomás, primarius van het Cuarteto Casals en vervolgde haar studie aan de Universität Mozarteum Salzburg. Sara doceert piano aan het Conservatorium Rotterdam (Codarts). Zij studeerde kamermuziek aan het Centro Superior de Música del País Vasco “Musikene” bij Marta Zabaleta en Miguel Borges en behaalde haar mastertitel bij Stephane de May aan het Conservatorium Rotterdam. Sara won diverse prijzen in piano- en kampermuziekcomposities.

Toegang: leden Circulo Cervantes 55 €, anderen 60 €, over te maken naar “Vereniging Spanje-Spaansch Amerika”,

Iban: NL55 ABNA 0568 5240 39, o.v.v. Jornada 2023
opgeven via mail bij <secretario@asociacioneae-amsterdam.nl>
of per whatsapp bij +31619850238.

Voor diegenen die niet naar de naar de Jornada Hispánica in Amsterdam kunnen gaan en voor alle andere leden, vertonen we op vrijdag 17 de november de film ‘The Children of el Andaluz’. Op dit moment zijn we nog in onderhandeling met de makers maar we hopen op groen licht.

Gegevens

Datum:
25 november 2023
Tijd:
09:30 - 18:00
Evenement Tags:

Locatie

Keizersgrachtkerk
Keizersgracht 566
Amsterdam, 1017 EM
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
25 november 2023
Tijd:
09:30 - 18:00
Evenement Tags:

Locatie

Keizersgrachtkerk
Keizersgracht 566
Amsterdam, 1017 EM
+ Google Maps