Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ES: los poemas japoneses de haiku y su desarrollo en Japón y su recepción y divulgación en el occidente

13 mei 2021 ⏰ 19:30 - 21:00

Online lezing door Manuel del Castillo.

Om deel te kunnen dient u zich van te voren aan te melden via het formulier op deze website: https://aie-eindhoven.nl/conferencias-union?view=form

De haiku als zelfstandige vorm in de Japanse dichtkunst heeft zijn opkomst in de 17e eeuw te danken aan de ingrijpende sociale veranderingen die optraden in de EDO-periode (1603-1868) met alle gevolgen van dien voor economie, religie, cultuur en traditionele gebruiken. De structurele wortels van de haiku, dat wil zeggen, het oorspronkelijke metrum en aantal versregels, bepalen in belangrijke mate zijn zelfstandig positie wanneer hij zich begint te bevrijden van de eerdere modellen van de klassieke Japanse poëzie.” We belichten de verschillende haiku-vormen en de formele structuur ervan om onderscheid te kunnen maken tussen wat wel en wat geen echte haiku is. In de voordracht laten we veel voorbeelden van haiku’s zien en van wat ermee samenhangt.

Manuel del Castillo, studeerde weg- en waterbouwkunde, ontwikkelde zich later bij verschillende bedrijven tot informaticus, onder andere bij Philips in Eindhoven, werkte bij de afdeling Openbare Werken in Madrid, was projectleider bij het staalbedrijf Orinoco in Venezuela, en vervulde tot zijn pensionering de functie van afdelingshoofd bij het Gemeentelijk Centrum voor Informatica in Málaga.

Hij is lid geweest van de Culturele Sociëteit van Málaga, waar hij 11 jaar lang de literaire bijeenkomsten leidde, en was daarnaast secretaris van de Vrije Sociëteit te Benalmádena.

Hij heeft een cursus over Japanse cultuur gevolgd aan de Spaanse Open Universiteit, een cursus over Japanse verhalende literatuur van vrouwen en over de Japanse denkwereld bij het Cultuurhuis voor Azië.

Hij heeft lezingen gegeven over uiteenlopende literaire onderwerpen, zoals De literatuur van de Beatgeneratie (Kerouac, Corso, Ginsberg, enz.), De bronnen van de jazz, Het belang van context in de literatuur, Geschiedenis van de Japanse vertelkunst, Tagore en zijn tijd, Kawabata en García Márquez, Haiku (Japanse korte gedichten), Verhalend prosa van vrouwen in de Japanse Heian- en Meiji-periode, De Chonin-cultuur uit de periode van de Japanse isolatiepolitiek (Sakoku).

Literair adviseur van uitgeverij El Genal.

Auteur van in Spanje uitgegeven korte verhalen en medewerker van in boekvorm uitgegeven teksten van hedendaagse Spaanse singer-songwriters.

Gegevens

Datum:
13 mei 2021
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Tags:

Gegevens

Datum:
13 mei 2021
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Tags: