Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NL: Catalaanse schilders van rond 1900

9 maart 2018 ⏰ 20:00 - 22:00

Santiago Rusiñol, Valldemossa, 1907

Let op: datum gewijzigd.

Het beeld van Barcelona rond 1900 wordt doorgaans bepaald door de grote kopstukken die het meest beroemd zijn geworden, zoals in de architectuur Antonio Gaudí en in de schilderkunst Pablo Picasso, hoewel de laatste zich al vrij vroeg in Parijs vestigde.

Catalonië had echter een eigen kring schilders die minder bekend is maar waar prachtig werk uit voortgekomen is. Het waren jonge schilders die aanschopten tegen de bourgeois cultuur van de Catalaanse hoofdstad. Het café Els Quatre Gats was enkele jaren hun trefpunt waar zij ervaringen uitwisselden. Na 1900 gingen zij hun eigen weg maar zij kunnen zeker als wegbereiders voor nieuwe ontwikkelingen worden gezien.

Ramon Casas was een geziene kunstenaar, Santiago Rusinol maakte indrukwekkende landschappen op Mallorca, evenals Joachim Mir en nog anderen. Het zijn namen die een beetje zijn weggedrukt door de iets latere opkomst van Joan Miró en Salvador Dalí maar zij zijn zeker belangrijk geweest. Wellicht een verrassing en een nieuw licht op de cultuur van Catalonië in die dagen.

Spreker is Jan Timmerman.

Gegevens

Datum:
9 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Locatie

Gegevens

Datum:
9 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Locatie