In de tweede helft van maart richt Lumière – in samenwerking met de vereniging Círculo Cervantes – twee weken lang een schijnwerper op Spaanstalige films. Spaans is, na het Chinees, de meest gesproken taal ter wereld. Dat vertaalt zich in een grote en diverse Spaanstalige filmproductie. Tijdens El Cine en Español laten we u die diversiteit zien met een filmprogramma waarvan een deel alleen tijdens dit festival in Lumière te zien is.

Net als in eerdere edities van El Cine en Español is de (politieke) geschiedenis van Zuid-Amerika en Spanje en het gebrek aan persoonlijke en intellectuele vrijheid in een dictatuur een belangrijk thema in het filmaanbod. Zie bijvoorbeeld MIENTRAS DURE LA GUERRA, de eerste Spaanstalige film van Alejandro Amenábar sinds het succesvolle MAR ADENTRO (2004). In deze film volgt hij de worstelingen van de beroemde Spaanse filosoof Unamuno – rector van de universiteit van Salamanca – tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. NUESTRAS MADRES en La Cordillera De Los Sueños nemen een duik in de jongste geschiedenis van Zuid-Amerika, getekend door willekeur en geweld waarvan de gevolgen zich nog steeds doen voelen.

In het filmprogramma is er daarnaast ruimte voor een komedie over een basketbalteam van spelers met een verstandelijke beperking (CAMPEONES), een meditatieve film over een veroordeeld pyromaan die terugkeert naar zijn geboortedorp in Galicië (O QUE ARDE), een explosieve (dans)film (EMA) in de straten van de meest kleurrijke havenstad van Zuid-Amerika, Valparaíso, en een werkelijk zenuwslopende documentaire (MIDNIGHT FAMILY) over een familie die met gevaar voor eigen leven een private ambulancedienst uitbaat in Mexico-Stad. Niet te missen is het unieke filmconcert dat Kevin Toma zal verzorgen bij een compilatie van korte films van Segundo de Chomón (1871-1929), één van de belangrijkste Spaanse regisseurs uit de periode van de zwijgende film en een geestverwant van de beroemde Georges Méliès. Tot slot vertonen we een compilatie van korte films uit het mensenrechtenfestival Bajo Nuestra Piel.

Het is een uiterst divers filmprogramma, maar desondanks is in nagenoeg alle films staat de vraag centraal in hoeverre we ons bekommeren om het lot van anderen. Het is een vraag waar bewoners van de harde Latijns-Amerikaanse samenleving dagelijks mee worden geconfronteerd.

De films (A-Z):

Voor een uitgebreide beschrijving van de films en het bestellen van kaartjes klikt u op de titel van de film.
Voor een overzicht van het hele programma klikt u hier.

Campeones

Javier Fesser, Spanje 2018, 124 min.,
Spaans gesproken, Engels ondertiteld.
Met: Javier Gutiérrez, Athenea Mata, Juan Margallo, José de Luna, Sergio Olmo

Komedie over een basketbalcoach die bij wijze van taakstraf wordt gedwongen een team van spelers met een verstandelijke beperking te begeleiden.

La Cordillera De Los Sueños

Patricio Guzmán, Chili, Frankrijk 2019, 84 min.,
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Documentairemaker Patricio Guzmán onderzoekt in zijn films de verhouding tussen het tijdloze Chileense landschap en de geschiedenis van zijn vaderland.

Ema

Pablo Larraín, Chili 2019, 102 min.,
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Met: Mariana Di Girolamo, Gael García Bernal, Santiago Cabrera, Giannina Fruttero, Catalina Saavedra

Explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres die alles op alles zet om herenigd te worden met haar adoptiezoon, van de Chileense filmmaker Pablo Larraín (Jackie).

Filmconcert Kevin Toma: de korte films van Segundo de Chomón

Compilatie van korte films van Segundo de Chomón (1871-1929), met live score uitgevoerd door filmcriticus en -componist Kevin Toma.

Midnight Family

Luke Lorentzen, Mexico, VS 2019, 81 min.,
Spaans gesproken, Engels ondertiteld.

Intense en zenuwslopende documentaire over een familie die hun eigen ambulancedienst uitbaat in miljoenenstad Mexico-Stad.

Mientras Dure La Guerra

Alejandro Amenábar, Spanje, Argentinië 2019, 107 min.,
Spaans, Engels, Duits gesproken, Engels ondertiteld.
Met: Karra Elejalde, Eduard Fernández, Santi Prego, Nathalie Poza, Tito Valverde

Indringende film van Alejandro Amenábar (Mar Adentro) over de schrijver en intellectueel Miguel de Unamuno aan het begin van de bloedige Spaanse burgeroorlog in 1936.

Nuestras Madres

César Diaz, Guatemala, België, Frankrijk 2019, 78 min.,
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Met: Emma Dib, Armando Espitia

Een forensisch antropoloog onderzoekt het spoor naar zijn vader, die verdween in de ‘vergeten’ burgeroorlog in Guatemala. Belgische Oscar-inzending en prijswinnaar in Cannes.

NB: Na afloop van de voorstelling is er een Q&A met regisseur César Diaz via Skype.

O Que Arde

Oliver Laxe, Spanje, Frankrijk, Luxemburg 2019, 85 min.,
Galicisch gesproken, Nederlands ondertiteld.
Met: Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abra, Elena Fernandez, David de Poso

Hypnotiserende parabel over een Noord-Spaanse bergachtige regio, waar de bossen in rap tempo verdwijnen door brand en grootschalige kap voor toeristische doeleinden.