El Cine en español

Van woensdag 27 t/m zondag 31 maart 2019 laat El Cine en español filmliefhebbers kennismaken met de veelzijdigheid van de Spaanstalige cinema uit Latijns-Amerika en Spanje. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met vereniging Círculo Cervantes.

Lang niet alle Spaanse en Latijns-Amerikaanse films dringen door tot de Nederlandse bioscopen. Regisseurs als Guillermo del Toro (THE SHAPE OF WATER), Alejandro Amenábar (MAR ADENTRO) en Pedro Almodóvar (HABLE CON ELLA) zijn ook hier bekende namen, maar er zijn nog veel meer Spaanse en Latijns-Amerikaanse regisseurs die de moeite waard zijn. El Cine en español laat je kennismaken met hun films.

El cine en español wordt financieel gesteund door de Spaanse Ambassade.

Wanneer u op de filmtitel klikt, dan wordt u doorverwezen naar de beschrijving op de website van Lumière Maastricht.
Wanneer u op het tijdstip van vertoning klikt, dan wordt u doorverwezen naar de pagina waarop u kaarten kunt bestellen.

Programma

Openings-event:

Yuli. Icíar Bollaín, Spanje, 2018, 115 min. Spaans & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Carlos Acosta, Laura de la Uz.

27 maart 19:00

Kleurrijke biopic gebaseerd op het leven van Carlos Acosta, een Cubaans balletfenomeen en de eerste zwarte solist bij het Londense Royal Ballet. Met in de hoofdrol niemand minder dan Acosta zelf. Na afloop van de film wordt er een live Skype-verbinding gelegd met regisseur Icíar Bollaín.

Als kind brengt Carlos – door zijn vader liefkozend Yuli genoemd – zijn tijd al dansend door op de straten van Cuba, maar een carrière als balletdanser ziet hij niet zitten. Het is zijn vader die hem aanmeldt bij de nationale dansschool. Yuli blijkt ongelooflijk getalenteerd, voelt zich onvermijdelijk aangetrokken tot de wereld van de dans en groeit uit tot de eerste zwarte solist bij het prestigieuze Royal Ballet in Londen.

Familie, mannelijkheid, identiteit, de transformerende kracht van kunst; al deze thematische noten dansen in de film voorbij, en regisseur Icíar Bollaín raakt ze stuk voor stuk.

18:45u Zaal open
19:00u Welkom/opening
19:05u Start film Yuli
21:00u Skype interview regisseur Icíar Bollaín
21:30u Einde

 

Yuli. Iciar Bollaín, España, 2018, 115 min. Hablada en Español y en Inglés, Subtítulos en Inglés. Con Carlos Acosta, Laura de la Uz.

30 maart 16:00

 

Sueño en Otro Idioma Ernesto Contreras, Mexico, 2017, 103 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld

28 maart 16:00

30 maart 19:00

Poëtische, magisch-realistische film over een jonge linguïst die afreist naar de jungle van Mexico om daar de laatste twee sprekers van een uitstervende inheemse taal te bestuderen.

De reden voor het uitsterven van de taal? Twee dorpsbewoners, de allerlaatste sprekers van de taal, weigeren met elkaar te praten wegens een al vijftig jaar durende ruzie. In een poging de bejaarde Isauro en Evaristo samen aan tafel te krijgen, ontdekt de wetenschapper een groot geheim.

Wanneer een taal uitsterft, sterft er ook een uniek wereldbeeld; zo luidt de premisse van SUEÑO EN OTRO IDIOMA. Stof tot nadenken, gebracht door de Mexicaanse Ernesto Contreras en zijn broer, Carlos, die het scenario schreef. In 2017 won de film de World Cinema Audience Award op het Sundance Film Festival.

 

Buñuel special (Let op: dit evenement is Engelstalig)

28 maart 19:00

Belgisch filmcriticus en -docent Karel Deburchgrave (Filmmagie) komt vertellen over de controversiële Spaanse meesterregisseur Luis Buñuel, gevolgd door de film Buñuel in the Labyrinth of the Turtles.

Van zijn vroege samenwerkingen met Salvador Dali – de surrealistische avant-garde meesterwerken UN CHIEN ANDALOU en L’AGE D’OR – tot aan zijn controversiële, blasfemische meesterwerken uit de jaren zestig en zeventig bleef Luis Buñuel de filmwereld verrassen. Hij stond sceptisch tegenover het geloof (“Thank God I’m an atheist”), het Franco-regime en de menselijke aard in het algemeen, maar al deze ernst compenseerde hij met een stevige dosis absurde humor. Kortom, als Buñuel een zwart geschminkte clown was, dan gaat kenner Karel Deburchgrave ons zijn ware gezicht tonen.

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles  Salvador Simó, Spanje, 2018, 80 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld.

Prikkelende animatiefilm over het ongelofelijke – maar op feiten gebaseerde – maakproces van LAS HURDES, de derde film van de Spaanse filmmaker Luis Buñuel.

Parijs, 1930. Het surrealisme viert hoogtij, maar Luis Buñuel zit na het schandaal van zijn tweede film L’ÂGE D’OR volledig aan de grond. De redding komt uit onverwachte hoek: als zijn goede vriend Ramón Acín de loterij wint, besluit hij het volgende project van de regisseur te financieren. Het resultaat is de legendarische documentaire LAS HURDES (1933), Buñuels unieke registratie van een van de meest onderontwikkelde gebieden van Spanje. BUÑUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES legt deze fascinerende episode uit de filmgeschiedenis bloot met prachtige, treffend geanimeerde scènes, maar ook met impactvolle fragmenten uit de originele documentaire.

18:45 uur Zaal open
19:00 uur Lezing over Buñuel door Karel Deburchgrave (Engels)
19:50 uur Pauze
20:00 uur Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (Engels ondertiteld)
21:30 uur Einde

 

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles  Salvador Simó, Spanje, 2018, 80 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld.

31 maart 12:00

 

Pájaros de Verano Ciro Guerra & Cristina Gallego, Colombia , 2018, 125 min. Spaans & Wayuunaiki gesproken, Engels ondertiteld. Met José Acosta, Carmiña Martínez, Natalia Reyes.

29 maart 16:00

30 maart 21:15

Dit wervelende epos toont hoe Rapayat en een bevriende familie de kans schoon zien om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana in het traditionele Colombia.

Het noorden van Colombia, eind jaren zestig. Tijdens een traditionele Waayu-ceremonie laat Rapayet zijn oog vallen op de prachtige Zaida. Haar moeder verplicht hem tot een aanzienlijke bruidsschat. De snuggere Rapayet besluit in te haken op de toenemende vraag naar marihuana en bouwt gestaag een imperium op. In vijf hoofdstukken toont PAJAROS DE VERANO op adembenemende wijze hoe Colombia van een traditioneel land verandert in een gewelddadige drugsstaat.

 

Roma Alfonso Cuarón, Mexico, VS, 2018, 135 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Fernando Grediaga, Nancy García García.

29 maart 19:00

Vertrouw op ons of bekijk de trailer: de oogverblindende scènes in de film Roma horen thuis op het grote doek. We presenteren de film (die ook op Netflix te zien is) dan ook met veel plezier als exclusieve ‘Silver Screen’ special; vertoningen op ons grootst mogelijke scherm mét 7.1 dolby geluid. De beeldschone in zwart-wit gedraaide film van de Mexicaanse filmmaker Alfonso Cuaró (Gravity, Y Tu Mamá También, Children of Men) portretteert het autobiografische verhaal van een uiteenvallend middenklassengezin in het Mexico van de jaren 70. Winnaar van maar liefst drie Oscars (beste niet-Engelse film, beste regisseur, beste camerawerk).

Na zijn mega-Hollywoodsucces GRAVITY (zeven Oscars in 2014) gooit de Mexicaanse filmmaker Alfonso Cuarón het in ROMA over een totaal andere boeg. Roma is de wijk in Mexico-Stad waar hij begin jaren zeventig zelf als kind opgroeide. Cuarón liet tot in detail zijn geboortehuis nabouwen, plaatste er zelfs ouderlijke meubels in, en situeerde er een autobiografisch portret van een gezin met vier kinderen en twee dienstmaagden. Het leven gaat er ogenschijnlijk zijn gangetje, tot de vader van het gezin vreemdgaat. Het is de stille en bescheiden dienstmaagd Cleo die de boel bij elkaar houdt. Intussen raakt ze zwanger van een man die bij dat nieuws meteen wegrent.

ROMA, dat door Netflix werd geproduceerd, is een haast meditatieve film waarin de tijd binnen de muren van het appartement langzaam voortglijdt, soms onderbroken door heftige gebeurtenissen buiten de deur, zoals de bloedige studentenprotesten in Mexico-Stad uit 1971. Verwacht geen uitgebreid plot met allerlei spannende verwikkelingen, wel een aaneenschakeling van oogverblindende scènes die soms vloeiend in elkaar overlopen. (jc)

 

Las Herederas Marcelo Martinessi, Paraguay, Duitsland, Uruguay, Brazilië, Noorwegen, Frankrijk, 2018, 98 min. Spaans & Guaraní gesproken, Engels ondertiteld. Met Ana Brun, Margarita Irun, Ana Ivanova, Nilda Gonzalez, María Martins.

29 maart 21:15 

31 maart 19:30

Martinessi’s veelvuldig bekroonde speelfilmdebuut is een karakterstudie van de oudere vrouw Chela, afkomstig uit welgestelde kringen. Door omstandigheden wordt zij gedwongen het van de ene op de andere dag in haar eentje te rooien.

Chela en Chiquita zijn al ruim dertig jaar een stel. Waar Chiquita zich om de praktische zaken in het leven bekommert, geeft Chela er de voorkeur aan een teruggetrokken bestaan te leiden waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met schilderen. Maar dan wordt Chiquita opgepakt door de politie. Om te overleven, moet Chela uit haar schulp kruipen en haar blik naar buiten richten. Haar geprivilegieerde beschermde leventje en haar gebrek aan financiële middelen blijken daarbij een enorme handicap.

In Berlijn sleepte LAS HEREDERAS maar liefst drie prijzen in de wacht: de Alfred Bauer-prijs (voor een film die de filmkunst in een nieuwe richting weet te bewegen), de FIPRESCI-prijs (toegekend door een jury van internationale filmjournalisten), en de Zilveren Beer voor debuterend actrice Ana Brun. (ms

 

The Man who killed Don Quixote (met inleiding) Terry Gilliam, Spanje, België, Frankrijk, Portugal, VK, 2019, 132 min. Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro.

31 maart 14:00

Voorafgaand aan THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE geeft Peter van Beek (penningmeester van Cervantes Maastricht) een inleiding waarin hij haarfijn uitlegt wat Cervantes met zijn legendarische boek wilde en deed, maar ook hoe Gilliam de geest van de schrijver heeft weten te vangen in zijn unieke film. Geen enkele regisseur heeft zoveel tegenslagen moeten incasseren als ex-Monty Python-lid Terry Gilliam. Na bijna twintig jaar is het hem eindelijk gelukt zijn film over Don Quixote af te ronden.

Ooit was Toby een ambitieuze, idealistische student die in een Spaans dorpje zijn afstudeerproject DON QUIXOTE regisseerde. Vandaag is hij een gevierde, maar verwaande filmmaker. Wanneer hij na vele jaren terugkeert naar Spanje, ontmoet hij de oude man die ooit de rol van Don Quixote speelde. Maar de man waant zich nog steeds Don Quixote en ziet in Toby zijn trouwe volgeling Sancho Panza. Het duo begint aan een bizarre tocht en langzaam wordt Toby meegezogen in een wereld van illusie waarin hij dromen en realiteit niet meer van elkaar kan onderscheiden.

13:45 uur Zaal open
14:00 uur Inleiding door Peter van Beek – voertaal Nederlands
14:15 uur Film
16:45 uur Einde